top of page

Waarom verbinden?


Verbinding: dat is er als iemand je oproep beantwoordt, als je weet dat je gezien of gehoord wordt, en je de ander ook echt ziet of hoort. Als je elkaar begrijpt. En hoe meer jij of de ander van zichzelf laat zien of horen, hoe dieper de verbinding die kan ontstaan. Allemaal hebben we verbinding nodig: verbinding geeft ons energie, en ook warme, aangename gevoelens. Als mens willen we er bij horen, en als we dat niet of onvoldoende ervaren, kan dat intense gevoelens van verdriet, leegte of depressie veroorzaken.

Trans personen hunkeren vaak tevergeefs naar verbinding. Zij stuiten op onbegrip, in meer of mindere mate, in verschillende delen van de maatschappij, in hun vriendenkring en op hun werk, en vaak ook bij degenen die hen het dierbaarst zijn: partners, kinderen, ouders… Hierdoor ervaren trans personen en hun omgeving nog vaak pijn en scheiding, ondanks de toegenomen acceptatie van het transgender zijn in de samenleving.


Als jij je hierin herkent, is het goed om weten dat Genderkring vzw de hand reikt naar jou. Je bent van harte welkom in onze workshops, jij en je partner/ouder/kind/vriend, alleen of samen. In een veilige en ondersteunende omgeving kun je nieuwe manieren leren om meer verbinding te creëren en te ervaren. Dat kan door eerst een diepere verbinding te maken met wat je voelt en wat je werkelijk verlangt. Daardoor krijg je meer zelfvertrouwen, en wordt het makkelijker om win-win situaties waar te maken met anderen. Tenslotte zullen de relaties met de mensen om je heen verbeteren, en zal je veerkrachtiger in het leven staan.Hoe kan ik dat allemaal weten, zal je misschien denken? Wel, ik heb het zelf meegemaakt. Ooit was ik een ongelukkig, zwalpend en meervoudig verslaafd hoopje mens, worstelend met de aanvaarding van mijn trans zijn. In de donkerste periode van mijn leven was de Verbindende Communicatie van Marshall Rosenberg een lichtpunt dat ik bleef volgen. Ik voelde al gauw hoe bevrijdend dit was, en ging me erin scholen. Het leidde er toe dat ik zelf trainingen begon te geven, en uiteindelijk dat ik drie jaar geleden de beslissing nam om in transitie gaan. Nooit zal ik vergeten hoe bang ik was, toen ik mijn beslissing aan mijn vrouw uitlegde. En hoe het verbindend communiceren ons hielp om onze diepste gevoelens te blijven uitspreken, en echt te luisteren naar elkaar. Wij zijn samen nog gelukkiger geworden. Maar we hadden ook in vriendschap en respect uit elkaar kunnen gegaan zijn. Het draait immers om verbinding, wat je ook beslist te doen…


Ik wens je alle goeds! Tot in de workshop?


Lena

73 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

SCHAAMTE

コメント


bottom of page