top of page
Foto van schrijverlena verhaegen

Nieuwe praatavonden!


Hoera: de Open GenderKring is gearriveerd, en die is anders dan andere praatavonden. Waar zit het verschil dan? Dat ligt voornamelijk in twee dingen:


1.       In de samenstelling van de groep: zowel transgender+ als cisgender personen die een band hebben met iemand die trans+ is, zijn welkom. Zo kunnen beide groepen niet alleen de steun en het begrip krijgen waar zij zo naar hunkeren, maar kunnen zij ook horen op welke manier andere deelnemers met het transgender thema omgaan. Zij kunnen inspiratie opdoen en zullen wellicht ook de gevoelens en verlangens van ‘de ander’ herkennen. Op die manier kan er meer empathie ontstaan. Dat is gemakkelijker mogelijk dan je denkt, want…


2.       …wij geven de verbinding tussen mensen alle kansen in de Open GenderKring. De eerste voorwaarde hiertoe is kunnen luisteren naar elkaar. Daarom is de groep niet te groot (maximum 10 deelnemers) en dragen wij er zorg voor dat iedereen aan het woord kan komen en gehoord wordt. Er wordt ruimte aangeboden om over gevoelens te spreken, maar het is ook oké wanneer iemand alleen maar luistert. Op die manier spreken en begrepen worden geeft mensen energie, opent nieuwe mogelijkheden en doet vertrouwen groeien.


Om dat mogelijk te maken is Open GenderKring ook een safe space: respect en discretie staan hier centraal. Wij vragen aan alle deelnemers om verwijten of veroordelingen achterwege te laten. Zo blijven we elkaar zien als mensen waarmee we in verbinding staan. Als je als deelnemer onzeker bent over hoe je iets kunt zeggen zonder te kwetsen, dan kunnen de begeleiders je desgewenst helpen om je boodschap op een niet-veroordelende manier te brengen.

Steun vanuit de vertrouwde omgeving is broodnodig voor het welzijn van de trans+ personen, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Maar ook voor de mensen rondom hen is het belangrijk om de band en de dialoog te behouden. GenderKring spreekt zich niet uit over wat de beste oplossing is, maar wil in alle gevallen verbinding en empathie aanmoedigen. Ook kiezen om apart te gaan wonen is een stuk gemakkelijker als dat met warmte en overleg kan gebeuren.

Dus wat is nu eigenlijk het doel van Open GenderKring?

Bij Open GenderKring draait het om steun en begrip , voor trans+ personen en voor de mensen rondom hen. Je kan er terecht om empathie te ontvangen, of ook om empathie te geven. Het maakt daarbij niet uit of je samen met je eigen partner of kind aanwezig bent of niet. Als je samen met je dierbare in de groep zit, kan dat een stimulans zijn om elkaar (nog) beter te verstaan. Of anders kan de bijeenkomst je nieuwe inspiratie geven om het gesprek thuis of elders aan te gaan.

Diversiteit vieren

Een vriendin van me vroeg of ze problemen moest hebben om deel te nemen aan de Open GenderKring. Uiteraard niet, heb ik haar geantwoord. Als je je prima voelt, dan kan je bv ook vertellen uit jouw eigen ervaring, op een manier waar anderen iets aan hebben: dat kan een waar plezier zijn. Of als je gewoon benieuwd bent of alleen maar wil luisteren, dan is dat ook oké. Iedereen die zich respectvol opstelt, is welkom. Wij geloven in de waarde van luisteren en van meerstemmigheid. Daar liggen onze kansen om te groeien, zo vieren wij diversiteit.


164 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page