top of page
Praatavonden voor trans+ personen en mensen rondom hen

In Gent: de eerste woensdagavond van elke maand, volgende: 8 januari

In Antwerpen: de tweede woensdagavond van elke maand, volgende: 11 december

Online: de derde woensdagavond van elke maand, volgende: 18 december

Open Genderkring praatavonden

Neem deel aan Open Genderkring:

  • een maandelijkse praatgroep die open staat voor iedereen die zich als trans+ of queer identificeert, én voor hun partners, familieleden, vrienden, collega’s…
     

  • een safe space, waar veiligheid, discretie en respect voor elkaar voorop staan.
     

  • je kunt je verhaal doen, een vraag stellen aan de groep, anderen steunen, luisteren naar elkaar: alles wat verband houdt met transgender, is bespreekbaar.
     

  • de bijeenkomsten worden in goede banen geleid door een transgender persoon, Lena, samen met een cisgender (niet-trans) persoon, Diane of Carol.
     

  • deelnemen is gratis, vooraf inschrijven is nodig (wij respecteren je privacy).

    Lees Lena's blog over de praatavonden.

Veiligheid - safe space
Verbinding: van mens tot mens
  • Voor wie zijn de Open GenderKring praatavonden bedoeld?
    Trans+ personen die samen met hun partner, familielid of vrienden deelnemen zijn van harte welkom. Ook individuele trans+ personen of individuele mensen uit hun omgeving zijn van harte welkom. Wij verwelkomen iedereen ongeacht afkomst, cultuur, huidskleur, gender, leeftijd, religie, levensovertuiging, beperking, of andere kenmerken.
  • Waarom zou ik meedoen?
    - Je kan er zien en horen hoe anderen, die trans personen zijn of er een band mee hebben, omgaan met elkaar. Hoe ze dealen met de uitdagingen waar ze voor komen te staan, en op welke manier ze vreugde beleven. Je kan hier inspiratie in vinden. - Het onder woorden brengen van wat je wil vragen of vertellen, schept dikwijls al wat meer duidelijkheid en rust. - Je kunt begrip en steun ontvangen, en ook aan anderen geven. - Je kunt 'de ander' beter leren kennen, meer voeling krijgen met hen.
  • Wat mag ik verwachten?
    Bij GenderKring vinden we een warme, veilige groepssfeer belangrijk, waarin we echt naar elkaar luisteren en begrip, steun, inspiratie en mogelijk een nieuwe harmonie kunnen vinden. Wij nodigen jou uit om dit samen met ons waar te maken.
  • Hoe kan ik weten dat het veilig is?
    - Als deelnemer verbind je jezelf ertoe om de identiteit van de andere deelnemers geheim te houden, uit respect voor ieders privacy. - Alle deelnemers worden gevraagd om respectvolle en niet-discriminerende taal te gebruiken. Onthoud aub dat het doel van de sessies is om verbinding en begrip te creëren. - GenderKring vzw beschermt de identiteit van de deelnemers. Persoonlijke gegevens zoals mailadressen en telefoonnummers worden nooit doorgegeven aan derden. Ze worden ook niet langer bijgehouden dan nodig is voor de werking, bv alleen zolang iemand nieuws over activiteiten van GenderKring wenst te ontvangen.
  • Hoe verloopt een live praatavond?
    - Bij het begin van de sessie doen we een rondje waarbij iedere deelnemer uitgenodigd wordt om zich kort voor te stellen. Je kunt je officiële naam of een zelfgekozen naam gebruiken. Je kan eventueel de voornaamwoorden vermelden waarmee je wil aangesproken worden, bv die/hun, zij/haar, hij/hem … - Daarna kan je aan de groep een vraag stellen, of iets delen dat je bezig houdt. Alle onderwerpen die verband houden met het transgender thema zijn welkom. Gewoon luisteren kan ook. - We streven ernaar om iedereen die dat wil, aan het woord te laten en voldoende spreektijd te geven. - Op het einde kan je schriftelijk of mondeling feedback geven over wat je meer of minder waardeerde in de voorbije sessie.
  • Hoe verloopt een online praatavond?
    Een online praatavond verloopt hetzelfde als een live praatavond, met uitzondering van het volgende: - Bij een online bijeenkomst is het fijn als je je webcam opzet: het geeft meer mogelijkheid tot verbinding als je zichtbaar bent voor de andere deelnemers. Maar als je het toch lastig vindt om jezelf te laten zien, dan kan je ook zonder camera meedoen: die mogelijkheid heb je hier. - Bij een online praatavond (via zoom) kan je ook de chat gebruiken om vragen te stellen of deel te nemen aan het gesprek.
  • Is de Open GenderKring therapie?
    De Open GenderKring is géén therapie. Wij stellen ook geen diagnoses. Wij willen elkaar steunen en empathie geven, als ervaringsdeskundigen die betrokken zijn bij elkaar. Dat kan wel een therapeutisch effect hebben, net zoals een natuurwandeling of een muziekinstrument bespelen een therapeutisch effect kan hebben. Maar dat maakt het nog niet tot een therapie.
  • Hoeveel mensen zullen er zijn?
    Het maximum aantal deelnemers is tien.
  • Ik ben familie van een trans persoon, mag ik in mijn eentje deelnemen?
    Je bent van harte welkom! Ok als familielid, partner of vriend(in) van iemand die trans+ is, kun je voor serieuze uitdagingen komen te staan. Ook jij kunt er veel aan hebben om deel te nemen aan een praatavond, alleen of samen met je dierbare.
  • Kan ik voor correcte informatie bij jullie terecht?
    Onze praatavonden zijn er vooral om empathische gesprekken te voeren, eerder dan om juiste kennis te verstrekken. Als je degelijke informatie wil bv over aspecten van transgender zijn op medisch, psychisch, sociaal of juridisch vlak, dan kan je betere antwoorden vinden bij Transgender InfoPunt.
  • Ik ben nog erg zoekend naar mijn genderidentiteit, heeft het zin dat ik meedoe?
    Zeker! Je kan je verhaal doen, horen hoe anderen hier mee omgaan of omgingen, feedback vragen aan de groep, enz. Meedoen aan de praatavond kan je helpen om je eigen weg te vinden. Als je overweegt om in transitie te gaan, dan raden wij je wel aan om contact op te nemen met een gespecialiseerde hulpverlener.
  • Kan ik mij ter plaatse omkleden op een praatavond?
    Zeker. Zowel op de praatavond in Antwerpen als in Gent is er een privé ruimte waar je je in alle rust kunt omkleden.
  • Ben ik ook welkom als ik kritische vragen heb rond gender?
    Je bent beslist welkom als je kritische vragen hebt rond gender of transitie. Wij vinden het juist een meerwaarde als verschillende visies aan bod kunnen komen in een respectvol gesprek. In de praatgroep maken we dat respect voor elkaar waar door te luisteren wanneer een persoon aan het woord is, en door geen verwijtende maar zo veel mogelijk verbindende taal te gebruiken. Zo kunnen we elkaars beleving beter begrijpen, en wordt het gemakkelijker om tot aanvaarding te komen, inspiratie op te doen, of misschien iets nieuws te leren... In de Open GenderKring is het niet onze bedoeling om de deelnemers te overtuigen van onze visie. Wij vinden het belangrijk dat de deelnemers, door naar elkaar te luisteren, kunnen ontdekken vanuit welke waarden en gevoelens iemand iets zegt.
  • Ik wil wel komen maar ik heb last van drempelvrees...
    Neem gerust contact met ons op, bijvoorbeeld via de chatknop rechts beneden. Dan kunnen we samen nagaan hoe we het voor jou gemakkelijker kunnen maken om deel te nemen.
Veiligheid - safe space
Verbinding van mens tot mens

Inschrijven voor een praatavond:

8 januari 2025, 19.30u - 21.30u
Hoogpoort 25, 9000 Gent

Bedankt! Je ontvangt zsm een e-mail om je inschrijving te bevestigen.

11 december 2024, 19.30u - 21.30u
Breughelstraat 31, 2018 Antwerpen

Bedankt! Je ontvangt zsm een e-mail om je inschrijving te bevestigen.

18 december 2024, 19.30u - 21.30u
Online 

Bedankt! Je ontvangt zsm een e-mail om je inschrijving te bevestigen.

bottom of page